Asas Blog

APA ITU BLOG?

APA ITU BLOG?

Blog adalah sebuah teknologi web. Ia merupakan salah satu di bawah kategori website yang boleh diakses secara online.

Blog menyimpan maklumat seperti teks, imej dan video sebagai bahan bacaan.

Selalunya ia digunakan sebagai bahan rujukan maklumat hasil perkongsian daripada penulis artikel blog itu sendiri.

FUNGSI BLOG

Pada awalnya, blog hanya digunakan sebagai perkongsian maklumat seharian (log harian). Tetapi kini, dengan perkembangan teknologi yang pesat, fungsi blog telah menjadi lebih daripada itu.

Kini, blog bukan sahaja sebagai hasil-hasil penulisan perkongsian semata-mata, tetapi blog juga berfungsi sebagai sebuah laman web yang mampu menghasilkan pendapatan.

Kedai Jualan Online atau e-Commerce Website adalah salah satu fungsi yang paling popular digunakan oleh pemilik blog.

Walaubagaimana pun, fungsi utama memiliki blog dalam pelbagai fungsi adalah berkongsi maklumat.

ENJIN CARIAN & BLOG

Mana-mana website yang menyimpan dan memaparkan maklumat seperti blog tidak akan membawa apa-apa makna tanpa enjin carian.

Kini, enjin carian paling popular di dunia adalah Google. Google akan mengumpul semua maklumat di dalam blog dengan mengambil keyword daripada posting artikel di dalam blog.

Pencari maklumat akan menggunakan Google untuk mencari keyword yang relevan dengan keyword carian yang dilakukannya. Hasil carian tersebut akan dipaparkan.

JOMBUATBLOG.COM

JOMBUATBLOG.COM adalah sebuah blog perkongsian ilmu, pengetahuan dan kemahiran untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai pengguna teknologi agar rajin berkongsi dengan penulisan.

Rata-rata penduduk Malaysia tidak rajin berkongsi maklumat berbanding negara jiran seperti Indonesia. Ini mengakibatkan rakyat Malaysia lebih banyak menerima ilmu dari luar negara berbanding di dalam negara sendiri.